D物業管理唔好去搶!

2024 年 5 月 30 日 | 千語德財

洪水橋長實新樓一個約三百呎既單位,每月管理費要1600元,我唔知而家新一代人點睇,我就真覺貴得離譜。

以前,物業管理費比人既感覺係微不足道,唔會構成生活壓力的一部份;而買樓收租既,計租金回報時都唔會大上心管理費,所佔百分比唔太大,唔過10%。

但而家,就嚇人咯,三百呎單位,1600元管理費,乜租金可以收16000元咩!洪水橋bor!一定唔得啦!嘩,如果咁買嚟收租,蝕死!

大家都知,新樓d管理公司都係發展商既,我成日諗,你發展商咪好So!賣間先賺我一筆,跟住我住入去你又月月收突我管理費,長做長有,我唔交又唔得,你隨時可以釘我屋契!

我最憎既係,我買樓時問管理費會收幾多,永遠得個大概,到收樓時,條數就唔同晒!個代理促銷單位時梗同你講:「管理費濕濕碎啦!」

佔租值十幾個百分點,萬一租金回落,隨時廿個百分點,點濕碎呀!

好多物管公司都因垃圾徵費已喺年初已收貴左管理費,咁而家唔行呢個政策,你又睇下佢地肯唔肯減返?

一定唔肯啦,藉口一定話放喺維修基金度啦!

老千集團!