新鴻基雷霆賣樓果然夠高瞻遠矚 ——— 連傳媒報導都被他套住!

2024 年 6 月 22 日 | 千語德財

發展商喺樓市低迷期賣樓,最頭痛係同一屋苑後期賣既必定平過前期,早期賣家見後期推既單位仲平,情緒上固然不好,實際上又怕同銀行上會時估唔足價,咁就麻煩透頂!結果呢?撻訂個案上升,發展商又要處理過嗰d盤同追差價,都相當煩氣。

呢種進退兩難的格局下,發展商賣樓技巧的高低,就好明顯,譬如成個賣樓週期既佈局,市場情緒同媒體報導的導引(甚至誤導)等等,都好講經驗。新鴻基的雷霆,呢方面的而且確好有本領。

大家從好多報導都知道,新鴻基屯門Novoland 前幾期所推既單位,位置同景觀都好d既,所以收貴d價錢係好合理,所以今日星期六開賣既呢期,賣價低d亦都好合理。

但問題係,景觀差就要平成幾?一向作法都係便宜幾點子嘛!所以,發展商係順呢個思路劈價,以達兩全其美。

點兩全其美?通常網上D報導大概會咁講:「屯門Novoland 今期雖然平左,但要留意,所賣單位既座向同景觀較差……」表面上,好似話比準賣家聽,其實發展商唔係賣得好平gar jar !」但對發展商嚟講,潛台詞係同前幾期買家講:「其實我地無乜點平㗎!」心理上真係有一定程度可安撫前期買家,始終個原因夠實在,就算發展商為客人同銀行力爭估足值,都易d吖!

當然,今日星期六Novoland 呢期開賣時,實際上賣價係真劈得深既,加上發展商隨時可透過地產經紀回贈(未必回佣,可能補送傢俬),無平成幾就呃你既。

所以,我估今日新鴻基賣呢個盤應該賣得唔差,有七至八成既貨會走到。

賣樓賣到如此兩全其美,雷霆銷售技巧的確不凡!