別再相信「加價」可以解決經濟問題!

2024 年 6 月 12 日 | 千語德財

個人認為,令香港經濟難以復甦的主要因素,是香港人,特別是商家,仍然相信「加價」是解決問題的方法。

這想法是過去香港經濟發展所育成的,特別是近十多年全球量寬,令香港商家可持續加價而不損銷售量,甚至反而愈加愈多人幫襯;久而久之,成為一種信念。

但問題是時代變了,昔日造就銷售量跟價格上升的條件已不復在,典型例子有的士牌照價格,這麼多年,但凡加的士車資,的士牌價例升;然而,今回不靈咯,加車資後,就連竭止牌價下跌趨勢也不能,最新牌價已跌穿300萬。

原因為何?因當下你的士收費提升,市民就真不搭囉,以前經濟增長強勁和沒有其他選擇,市民就唯有照搭的士,而家就嚟內地網的也來香港分一杯羹,你的士咪繼續加車資囉,睇下仲會唔會多D人搭。我反而認為,如果的士車資下降,牌價先會止跌回升。

食肆也是,以前愈加價,等入店內進食的人龍就愈長,現在呢?只要你食肆一加價,市民就計數,喺香港外出食少一餐等於在內地食三餐,或在日本吃兩餐,於是,在香港就求求其其,喺屋企食算,省下既錢一次過在長假到其他地方食鑊勁,以致香港食肆,一星期七天,都門庭冷落。

我一直也認為,香港食肆的「加一」作法好唔文明,又唔公道,內地無呢種作法(重可以免費加底),日本都無,一咁比較,就更加唔想喺香港食。

我都唔明,發展商應該好英明,好懂審時度勢,但賣樓到呢一刻,仲奢望可高價走貨,以致星期日啓德海灣零交易,昨晚恆基盤得嗰零星十幾個交易。大佬!而家已經有5萬個新單位未賣出去,明年就六萬幾,再堅持高價,不趁早賣多d,到時要勁劈時,由高位劈成六成都得,唔係講笑,係真恐佈!

云云咁多發展商,就只有長實李嘉誠睇得通。

香港,真需要學懂減價,經濟才能好轉。